O lijepom odijevanju (za muškarce)

„Koliko dopušta ti kesa,

Skupocjeno odijelo nabavljaj, Al ne šarovito;

i bogato, Al ne napirlitano;

jer se često Po svom odijelu čovjek poznaje,

A odlični i ugledni Francuzi

Baš u tome imadu plemenit I biran ukus.“

 

Hamlet, Shakespeare

 

U drugoj polovici prošlog stoljeća počeo je kulturni rat protiv muškaraca. Od početaka civilizacije istaknuti muškarci prikazivani su kao pokretači, zaštitnici, junaci, sveci i proroci. Drugim riječima, kao simbolički potpornji društvenog reda. U novije vrijeme, to se promijenilo. Popularna kultura sada već ustaljeno muškarce prikazuje kao nesposobne smušenjake, grubijane bez manira i nikad odrasla derišta. Nije rijetko danas čuti nečiju suprugu kako govori da „ne može ostaviti muža samog u kući niti par sati“, kao da priča o osobi s posebnim potrebama. Uljuđena sredina muškosti nestaje, a ukupni korpus se pokušava podijeliti na feminizirane beskičmenjake s jedne strane, i mišićave grubijane s kriminalnim dosjeom (koje javnost naprosto obožava). Čak se objavljuju knjige o kraju muškaraca. Muškarci su problematični u školama, nestaju sa sveučilišta kao da ih znanje više ne zanima (iako su muškarci napisali 90% Wikipedije), a već pri rođenju im se stavlja na teret stigma potencijalnog nasilnika po takozvanoj „rodnoj osnovi“ (nešto kao Istočni sekularni grijeh za muškarce). Mediji, popularna kultura, akademija… sve se izgleda okrenulo protiv muškaraca. Meh, reći će, oni su ionako evolucijski višak.

Ipak, osjeća se u zadnje vrijeme tiho podrhtavanje tla, kotrljaju se neke podzemne vode – poremećaj je u Sili. Što zorno potvrđuje slučaj Jordana Petersona – čovjeka koji nudi mladim  muškarcima sadržaj, putokaz i smisao – a prate ga milijuni.

I to nas dovodi do teme ovog teksta. Tvrdim da i način odijevanja može biti put povratka klasičnoj muškosti. Evo razloga zašto bi se muškarci trebali lijepo odijevati.

 

Da ljudima oko vas bude ugodno. 

«Gospodin je onaj koji se trudi da je ljudima oko njega ugodno». Biti lijepo, uredno i skladno odjeven jedan je od načina da ljudima oko vas zaista bude ugodno. To je najpovršniji način da drugom ugodite. Naravno, da su uvijek važnija djela: milosrđa, hrabrosti i velikodušnosti. No, i ta sitnica, da lijepo izgledate može poboljšati nekome dan.

Šaljete signal da vam je stalo. 

Biti lijepo i skladno odjeven može emitirati i jak signal ljudima oko vas, signal da vam je – stalo, da niste klonuli duhom i predali se nihilizmu. Zapadna kultura je utemeljena na toj premisi (bilo iz grčke, rimske ili hebrejsko-kršćanske tradicije) – da život ima smisao, a da je ispravan način življenja ispunjavanje te smislene misije. Mogli mi pretpostaviti sljedeće: dok su istaknuti rimski muževi bili obrijani, njima je u isto vrijeme bilo stalo do rimskog poretka. Imali su osjeća da su dio nečeg posebnog, što je vrijedno braniti. Pa nisu klonuli duhom ni dok je Hanibalova vojska pustošila Apeninskim poluotokom. Kad su došli rimski carevi koji se nisu brijali, koji nisu vidjeli ništa posebno u vlastitoj civilizaciji za što bi se trebalo žrtvovati i ginuti, Rim je srušila skupina odrpanih Gota koji nisu bili ni sjena strašne Hanibalove vojske. Mogli bi reći, Rim se obranio od Hanibala za (obrijanu) dlaku.

To može biti signal vaših sposobnosti, resursa i volje.

Opći kvocijent inteligencije predstavlja statističku vezu između više različitih sposobnosti. To znači, ako se znate lijepo odjenuti, velika je vjerojatnost da ste sposobni i u obavljanju drugih zadataka. Okolina to osjeća refleksno i intuitivno. Možete time signalizirati okolini i vlastite resurse (imam viška novca i vremena) ili društvenu skupinu kojoj pripadate. Tim signalima se može manipulirati, može se netko lažno predstavljati, ali kakve koristi ako varate u suprotnom smjeru: da ste kvalitetni, a izgledate kao vreća krumpira.
Lijepo odijevanje je i način pokazivanja poštovanja za ljude koji vas okružuju, s kojima se družite i s kojima poslujete.

Sve je to upravo suprotno od današnje mode koja teži da se istaknete, izazovete zavist ili šokirate.

 Psihološka korist.

Čovjek je biće smisla, koje mora nečemu stremiti. Da bi bio psihički zdrav, on mora imati cilj. Ako ima cilj, morat će imati i plan kako to ostvariti. Eto duševne preokupacije. Ostvarivanje predstavlja rad i trud, time će ispuniti vrijeme. Konačan rezultat rada dat će čovjeku satisfakciju. Nije bez razloga da se odjevna kombinacija naziva – kreacija. Nešto se stvorilo, na kreativan način. Lijepo odijevanje, osim same estetske ugode, može čovjeku dati i to zadovoljstvo – da je sretan jer je složio i stvorio nešto novo. Izgleda banalno, ali nije. Cijeli je život satkan od takvih malih zadataka – kuhanje, pospremanje, odijevanje, pa i radni zadaci na poslu za koje ste plaćeni – što ih je više uspješno odrađenih, tim će čovjek biti zadovoljniji.

Politički čin. 

Lijepo odijevanje može biti i čin prkosa postmodernističkom relativizmu, koji ne samo da relativizira logiku kojom se komunicira istina, i moral koji nizom recipročnih pravila drži zajednicu na okupu, već relativizira i estetiku, dovodi u pitanje lijepo.
Nije rijetko vidjeti danas lijepe, besprijekorno sređene kustosice muzeja moderne umjetnosti kako pohvalno pričaju o nekom neuglednom djelu apstraktne umjetnosti. Ako je moderna apstrakcija tako lijepa, zašto onda same ne izgledaju zgužvano, kaotično i nesimetrično.
Zapadna je civilizacija sazdana na trokutu ISTINITO – DOBRO – LIJEPO. Dok je od „istinitog“ i „dobrog“ očita korist, nije na prvu jasno zašto bi ljepota bila važna. Bit lijepog nije materijalan, iako se kroz materijalno prikazuje, već je bit u subjektivnom osjećaju lijepog – onom osjećaju neprolaznog sklada koji transcedira naše trenutno postojanje.

Sve što vas zanima u vezi klasičnog muškog stila odijevanja možete naći ovdje.

A sad pravac kod krojača.

 

gentelman

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s